عرضه اولیه چیست و چطور آن را خریداری کنیم؟

عرضه اولیه زمانی شکل می‌گیرد که یک شرکت برای اولین بار سهام خود را در بازار بورس عرضه کند. برای این منظور شرکت‌های متقاضی برای ورود به بورس بایستی با رعایت دستورالعمل‌های سازمان بورس، مراحل پذیرش را طی کنند.

درروش ثبت سفارش که در ایران مرسوم و متداول است و به توضیح آن خواهیم پرداخت، حداکثر 7 روز کاری قبل از روز عرضه اولیه و ثبت سفارش، مدیر عرضه طی گزارشی و مطابق با فرم‌های سازمان بورس موارد ذیل را پس از تائید ناشر پذیرفته‌شده، مدیر عرضه و سهامدار عمده اعلام می‌کند.

اطلاعات مدیر عرضه، تاریخ ثبت سفارش، تعداد سهام قابل‌عرضه، سقف تعهد خرید، کف قیمت و دامنه سقف قیمت، اعضای گروه متعهد خرید سهام و تعداد گروه متعهد.

سازمان بورس و اوراق بهادار یا فرابورس پس از موافقت باعرضه سهام شرکت در بازار سرمایه اقدام به نشر اطلاعیه عرضه اولیه می‌نماید. اطلاعیه عرضه اولیه حاوی نکات مهمی برای سهامداران است.

لیست عرضه اولیه های جدید در سال ۹۹ را حتما پیگیری کنید.

عرضه اولیه های سال 99

تمامی افراد می‌بایست ضمن یادگیری علم معامله گری در بورس، با آگاهی اقدام به فعالیت در بازار سرمایه نمایند؛ که پیشنهاد می‌کنم در کلاس آموزش بورس از صفر و یا پکیج آموزش بورس کالج شرکت کنید. کالج تی بورس دارای 17 شعبه فعال در سطح کشور و برگزاری بیش از 350 دوره آموزش بورس و 7500 دانش‌آموخته یکی از مراکز آموزشی معتبر است.

https://tboursecollege.com/wp-content/uploads/2020/11/tbourse-3.jpg

نام و نماد شرکت، روز و تاریخ ثبت سفارش، نوع سهام، ارزش اسمی هر سهم، تعداد کل سهام شرکت و تعداد سهام قابل‌عرضه در عرضه اولیه، مدیر عرضه، حداکثر سهام قابل خریداری، تاریخ ثبت سفارش، دامنه قیمت ثبت سفارش، متعهد خرید، سقف تعهد خرید و بازاری که قرار است شرکت در آن عرضه شود در اطلاعیه عرضه اولیه قید می‌گردد.

مهم‌ترین موضوع در این اطلاعیه برای سهامداران حداکثر و حداقل قیمت و همچنین حداکثر سهام قابل خریداری توسط هر شخص حقیقی و حقوقی است که از حاصل‌ضرب حداکثری آن‌ها سرمایه موردنیاز برای شرکت در عرضه اولیه را مشخص می‌نمایند.

آیا می‌توان کمتر از تعداد اعلام‌شده عرضه اولیه خرید؟

بله. برای شرکت در عرضه اولیه می‌توان کمتر از تعداد سهامی که برای خریداران مشخص‌شده ثبت سفارش انجام داد و نیازی به سفارش گذاری در سقف تعداد نیست. همچنین مبلغ ثبت سفارش نیز از استثنائات تبصره خرید حداقل 500 هزار تومان برای سفارش هر سهامدار است و تمامی سفارش‌های کمتر از این مبلغ موردقبول واقع می‌گردد. توجه داشته باشید که به دلیل حجم زیاد تقاضا برای سهام عرضه اولیه برای هر سهم سقف قیمت را سفارش گذاری نمایید.

ناظر بازار طی پیامی حداکثر 2 روز کاری قبل از زمان عرضه اولیه ساعت دقیق ثبت سفارش را اعلام می‌نماید. مثلاً ساعت 10 الی 30/12. قبل و بعد از ساعت اعلام‌شده امکان سفارش گذاری وجود ندارد و همچنین در تخصیص سهم زمان ثبت سفارش مهم نیست و سهامداران می‌توانند بدون محدودیت در هر زمان که برایشان مقدور بود (در بازه زمانی اعلام‌شده) ثبت سفارش را انجام دهند.

لازم به ذکر است که برخی از کارگذاری‌ها در صورت موجود بودن سقف سرمایه موردنیاز برای ثبت سفارش عرضه اولیه به‌صورت خودکار از طرف سهامدار اقدام به ثبت سفارش عرضه اولیه می‌نمایند. برای انجام این کار توسط کارگذاری ابتدا بایستی موافقت خود با این فرایند را به کارگذاری خود اعلام کرده باشید.

آیا هر فرد می‌تواند بیش از یک‌بار در عرضه اولیه شرکت کند؟

خیر. افراد برای گرفتن کد معاملاتی از کارگذاری‌های مختلف محدودیت نداشته و می‌توانند با چند کارگذاری به‌صورت هم‌زمان به معامله بپردازند؛ اما ازآنجاکه تخصیص عرضه اولیه از طریق کد بورسی صورت می‌گیرد (کد بورسی مانند کد ملی برای هر فرد یا شرکت شناسه‌ای منحصربه‌فرد است که در بازار سرمایه به‌وسیله آن کد شناسایی می‌گردند) امکان اینکه بتوانید بیش از یک عرضه اولیه خرید کنید وجود ندارد.

آموزش ثبت نام در بورس و دریافت کد بورسی

آموزش دریافت کد بورسی

عرضه اولیه را کی بفروشیم؟

برای فروش عرضه اولیه‌ها واقعاً زمان و درصد خاصی قابل پیش‌بینی نیست و همه‌چیز به شرایط روز سهم و عرضه و تقاضا بستگی دارد. مدت‌زمان نگهداری سهم چه برم بنای درصد رشد (سیو سود) و چه برم بنای مدت‌زمان نگهداری (کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت) تماماً به استراتژی معاملاتی و دید سهامداران نسبت به آینده بازار و نوع نگرش آن‌ها بستگی دارد.

برای برخورداری از استراتژی معاملاتی و داشتن دید بهتر نسبت به بازار بورس آموزش بورس را در هر شکل آن پیگیری نمایید.

 

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *